A szülői kötelezettség és a munkahelyi feladatok közötti egyensúlya: A felelősség és rugalmasság kérdése a Jooble álláskereső portál szemszögéből

apa gyerekkel

Szülőként nagy teher zúdul mindenki vállára, és egyáltalán nem könnyíti meg a dolgot az, ha a munkahelyen is fontos szerepet töltünk be. A Jooble álláskereső oldal részletezi, hogyan lehet megtalálni az egyensúlyt a munkahely és a szülői lét között.

Dolgozó szülőként a hétköznapi élet és a munka közötti egyensúly megtalálása egy fontos és egyben nehéz feladat lehet.

Felmérések szerint a 18 év alatti gyermekekkel rendelkező dolgozó szülők nagyobb valószínűséggel számolnak be fokozott stresszről, hiszen – elmondásuk szerint – nincs elég idejük megtalálni és létrehozni a munka-magánélet közötti egyensúlyt. A legtöbb állás Kisvárda területén gyermektelenek és szülők számára egyaránt megpályázható. A Jooble online portál a magyarországi és külföldi álláslehetőségeket gyűjti össze egy helyre, hogy a munkakeresés egyszerűbb legyen, mint valaha. Elég kiválasztani a régiót vagy a munkavégzés módját, hogy pontosabb találatokat kapjunk és gyorsabban megtaláljuk álmaink munkáját.

Jooble: a munka és a családi élet egyensúlya a boldogság kulcsa?

Cikkünkben a karrier és magánélet közötti harmónia csodálatos világát fogjuk felfedezni. Együtt megértjük a karrier, a család és a személyes jólét közötti zsonglőrködés kihívásait, és bemutatjuk azokat a kulcsfontosságú szempontokat, amelyek segítenek megtalálni az egyensúlyt ebben a gyors ritmusú életben.

Az idővel való gazdálkodás művészete

Hisszük, hogy a kiegyensúlyozott élet alapja a megfelelő idő menedzsment. Kezdjük azzal a harmónia kialakítását, hogy reális célokat tűzünk ki magunk elé, mind szakmai, mind családi szempontból. Legyenek a céljaunk kisebb, kezelhető feladatok, amelyeket naponta vagy hetente kell végrehajtani. A határidők és a fontosságok alapján érdemes rangsorolni ezeket a feladatokat, hogy “rendet” tartsunk a teendők között. Használjunk olyan segítő eszközöket, mint különböző listák, tervezők vagy naptárak, amelyek közül számos lehetőség megtalálható telefonos applikációk vagy zsebnoteszek formájában.

Ne felejtsünk el időt szánni a munkára, a családra és az öngondoskodásra, amivel a kiegyensúlyozott életmódot tartjuk fenn. Az ilyen napi vagy heti rutin kialakítása segíthet a megfelelő ritmus kialakításában.

A rugalmas munkarend bevezetése/gyakorlása

A rugalmas munkabeosztás jelentősen csökkentheti a stresszt, és könnyebbé teheti a munka és a családi élet egyensúlyát. Az olyan lehetőségek, mint a távmunka, a rugalmas munkaidő, lehetőséget kínálnak arra, hogy a beosztást a család igényeihez igazítsuk.

Egyre több állás Békés vármegye környékéről biztosít rugalmas munkalehetőséget azok számára, akik nem szeretnének vagy nem tudnak heti 40 órát a munkára szánni. Ha eddigi munkahelyünk nem támogatja a rugalmas beosztást, miért is ne hozhatnánk fel a témát?

Ha nem kérünk, nem kapunk – érdemes próbaidőszakot javasolni, ami megmutathatja, hogy a rugalmas munkavégzés sokszor produktívabb, mint napi 8 órát az irodában gubbasztani. Fontoljuk meg alaposan, hogy az egyes megállapodások milyen hatással vannak a karrierre, a szakmai kapcsolatokra és családi életre egyaránt. Például: bár a távmunka nagyobb rugalmasságot kínálhat, további erőfeszítéseket igényelhet a szakmai kapcsolatok fenntartása érdekében. Ilyen szempontok alapján is érdemes munkát keresni.

dolgozó férfi

Gyermekgondozási lehetőségek felfedezése

A megfelelő gyermekgondozási megoldás legtöbbször elengedhetetlen a munka és a magánélet egészséges egyensúlyának fenntartásához. Mérjük fel a családi szükségleteket, az időbeosztásokat, az előnyöket és a hátrányokat. Kutassunk az olyan lehetőségek iránt, mint a napközi, amelyek megfelelő környezetet és szociális lehetőségeket biztosítanak. Alternatív megoldásként a dadusok és bébiszitterek személyre szabottabb ellátást nyújthatnak. Családtagok, nagyszülők is besegíthetnek olykor, viszont itt valóban szükség van egy fix időbeosztásra, hiszen megtörténhet bárkivel, hogy éppen nem ér rá a gyermekre vigyázni.

Az öngondoskodás fontossága

A munka és a család közötti nagy futam közepette fontos, hogy emlékezzünk az öngondoskodás fontosságára. A fizikai és szellemi jólét biztosítja azt az energiát, amire szükség van a hétköznapi stressz leküzdésére. Szánjunk időt a mozgásra, amennyiben lehetőségünk van rá, akár a gyermekünkkel sétálunk egy-egy órát, akár megtehetjük azt, hogy egyedül menjünk edzőterembe vagy kocogni. Bármilyen fizikai aktivitás jó, hiszen a mozgás önmagában javítja az egészségi állapotot, felemeli a hangulatot és csökkenti a stresszt.

A mozgáson felül érdemes meditációt gyakorolni és elsajátítani különböző légzési technikákat. Ezek a technikák akár néhány perc alatt segítenek leküzdeni a szorongást.

Kommunikáció

A nyílt és őszinte kommunikáció az, amiről nem mondhatunk le. Próbáljunk rendszeresen és tudatosan beszélgetni partnerünkkel, gyermekeinkkel vagy kollégáinkkal. Osszuk meg gondolatainkat, akár negatívak, akár pozitívak, hiszen a kommunikáció mindig segíteni tud. Ha szükséges, tervezzünk minden héten egy családi találkozót, ahol megvitathatók a közelgő események, az esetleges felmerülő kérdések, vagy csak egyszerűen egy ilyen találkozó esélyt ad az érzelmek megosztására. Ezt a kommunikációt a munkahelyen is érdemes gyakorolni, természetesen, ha szükséges és lehetséges.