Apák napja Spanyolországban

apák napja Spanyolországban

Az apák napját  (spanyolul Día del Padre, Dia del Pare, Día do Pai) Spanyolországban is ünneplik, hogy mikor és hogyan, azt most megtudhatod!

Mikor ünneplik az apák napját Spanyolországban?

Magyarországon és még számos országban június harmadik vasárnapján tartják apák napját, de a spanyolok március 19-én, Szent József (San José) napján tartják az apák napját. Hogy miért alakult ez így, először meg kell ismerkednünk kicsit az apák napja ünnepének történetével.

Az apák napja, mint világünnep az USA-ból terjedt el. 1909-ben, Sonora Smart Dodd kezdeményezte az apák napja megünneplését, mikor egy anyák napi rendezvényen vett részt. Az ő édesapja egyedül nevelte fel őt és testvéreit, mivel édesanyjuk meghalt szülés közben. Sonora Smart Dodd sokat kampányolt az apák napja ünnepléséért, és az USA egyre több államában kezdték ünnepelni, de csak 1972-ben ismerte el hivatalos ünnepé Richard Nixon elnök.

Egyre több ország átvette az apák napja ünneplését, így Spanyolország is de a dátumát módosította, hogy a katolikus naptárba illeszkedjék, ezért március 19. Szent József napja lett az apák napja Spanyolországban.

Mária férje, József megtestesíti a szerető férj és apa képét, és a katolikus hagyományban József a munkások, a kádárok, a kocsigyártók, a tímárok, a jegyesek, az ifjú házasok, a haldoklók védőszentje.

Hogyan ünneplik az apák napját Spanyolországban?

Korábban apák napja, március 19-e munkaszüneti nap volt egész Spanyolországban. Ma már nincsen így, de ünnepnek számít Valenciában, Galiciában, Murciában, Navarrában és Baszkföldön.

Valenciában egy másik ünnep is kapcsolódik március 19-éhez, a Las Fallas, ami egy több napos ünnepsorozat, de a csúcspontja március 19-én éjszaka van.  Ezt az ünnepet Szent József, az ácsok védőszentjének tiszteletére rendezik. Az ötlete az ácsoktól ered, akik a tél végével elégettek minden megmaradt hulladékot, hogy megtisztítsák a műhelyüket és a tavaszt tiszta lappal indítsák. Az egész olyan, mint egy hatalmas szilveszteri buli karnevállal, felvonulással, petárdákkal, és örömtüzekkel.

las fallas

Valencián kívül a gyerekek felköszöntik édesapjukat. Vannak, akik reggelit készítenek számukra, és az ágyba viszik az apukáknak. A kisebbek kézműves alkotásokkal kedveskednek. A család együtt tölti az időt, közösen elmennek étterembe.

Ha többet szeretnél tudni Spanyolországról, kattints a linkre!