Apák napja Németországban

apák napja németországban

Az apák napját Németországban is ünneplik, de egy kicsit máshogy és máskor, mint a világ többi országában.

Mikor van apák napja Németországban?

Németországban az apák napja dátuma is egyedi. A legtöbb országban, beleértve Magyarországot is június harmadik vasárnapján tartják az apák napját. Németországban korábban ünnepelnek, húsvét utáni 40. napon, azaz áldozócsütörtökön , Jézus Krisztus mennybemenetelének napján (Christi Himmelfahrt) tartják az apák napját.

Apák napja dátumai Németországban:

2020. május 21. csütörtök

2021. május 13. csütörtök

2022. május 26. csütörtök

2023. május 18. csütörtök

Ez a nap Németországban munkaszüneti nap, így van lehetőség az ünneplésre.

Apák napja eredete Németországban

Az apák napja eredete Németországban a középkorba nyúlik vissza, mikor is egy vallási szertartás volt az Atya, az Isten tiszteletére. Az 1700-as évekre egy családi ünnepé változott, az apának, a ház urának megünneplésére. Ezt követően jött egy időszak, mikor kiment a köztudatból, míg nem a XIX. században vissza nem tért, kicsit átalakulva, ugyanis ekkor már inkább hívták Männertag-nak, azaz férfi napnak, mintsem Vatertag-nak, apák napjának, azért, mert ez az ünnep már nem annyira az apaságról, az apák megünnepléséről szólt, hanem sokkal inkább a férfiak mulatozásáról, a gőz kiengedéséről.

Hogyan ünneplik az apák napját Németországban?

A fiatal férfiak egyfajta beavatási szertartáson esnek át apák napján, amin nem feltétlenül csak apák vehetnek részt. Baráti társaságok, munkatársak, sporttársak verődnek ilyenkor össze. A program általában közös italozás, evés, mulatozás, éneklés, kiabálás.

A férfiak ezen a napon szívesen tartanak kocsma túrát, ahol sorban meglátogatják kedvenc helyeiket, sörkerteket. Sokan mennek a szabadba, italokkal, és ételekkel teli hátizsákokkal, vagy kézikocsikkal, amik a sörös rekeszek és a szállításában segítenek, és helyet biztosítanak a hangszóróknak, amik a mulatozáshoz a zenét biztosítják.

német apák napja, kézikocsi

Népszerűek ilyenkor a sörbiciklik, lovas kocsik, tandem kerékpárok, amiket fel is díszítenek a nagy napra.

Apák napja mellékhatásai

A felszabadult italozásnak, mulatozásnak megvannak a következményei is. A statisztikák szerint ezen a napon megnő a spontán verekedések, közlekedési balesetek száma, és rengeteg hulladék is keletkezik, amik nagy része nem a kukákban landol, hanem szétdobálják őket a természetben.

Mivel az apák napja főleg a férfiak ünnepe, amiből a hölgyek kimaradnak, ezért az otthon hagyott feleségek, barátnők egyre gyakrabban szerveznek lánybulikat erre a napra maguknak.

Azért Németországban is vannak olyan családapák, akik az apák napját a családjuk körében töltik, közösen elutaznak egy hosszú hétvégére.