Gyermekversek, ajándékozz élményt!

kislány karácsonyfa előtt

Gyermekversek – ajándékba? Igen.

Ez egy kifejezetten jó ötlet lehet, ha valami tartalmas, kedves, hasznos ajándékkal szeretnéd meglepni az óvodás (vagy kisiskolás)  gyermekeidet, unokáidat, ismerőseidet.

Karácsony előtt nagyon sokan álldogálnak tanácstalanul az üzletek játékrengetegében azon tanakodva, vajon mivel tudnának örömet szerezni az eddig is minden jóval elárasztott kicsiknek? Hiszen a gyerekszoba már tömve van a játékgyártók ötletes, fura, néha a hasznosság kérdését fezsegető termékeivel. Magas lett az ingerküszöb, amit nehéz lesz átugrani…

Hol van az az ajándék ami még igazi meglepetést, igazi időtöltést jelent?

A válasz egyszerű: ott, ahol az ajándék (legyen szó játékról, használati tárgyról, bármiről), nemcsak a megajándékozottnak, hanem az ajándékozónak is örömet és élményt jelent. Ilyenek a gyermekversek is, azok a szépen illusztrált verseskötetek, amelyek nemcsak látványukban esztétikusak, hanem tartalmukban is magas értéket képviselnek.

A gyermekversek ugyanis nem csak ideig-óráig kötik le a kicsik figyelmét, nem kerülnek tíz-húsz perc után az unalmasnak ítélt eldobható játékok közé. Miért? Mert a játékhoz, verseléshez TE is kellesz! Amikor odakint tombol a tél és vacog a világ, ti csak bekuckóztok a jó meleg szoba hangulatos félhomályába és  a gyermekversek segítségével elindultok egy képzeletbeli világba.

A közösen eltöltött minőségi idő fontosságával te is tisztában vagy. Hiába vásárolsz meg minden új játékot és ketyerét, ha nem vagy ott a gyermekeddel. Hiába költesz tízezreket zenélő, beszélő, járkáló műanyagokra, ha te nem nevetsz együtt a kicsivel.

Miért éppen a gyermekversek lehetnek a legjobb ajándékok?

A verselésben az a jó, hogy nem lehet elég korán kezdeni. Elengedhetetlenül fontos a lélek fejlődése és a szépség iránti fogékonyság fejlesztése szempontjából. A gyermekversek ritmikussága, pozitív hangulata, mondanivalója, ami az anyanyelvre épül hatékonyan részt vesz a gyerekek személyiségfejlődésében.

A gyermekversek pozitív hatásai

Egy gyermekvers ősi ritmusa, felszabadult szó használata, hangzása, képi világa mágikus erővel bír. Olyan ereje van, amivel több szinten is hatással van: felvidít, vigasztal, tanít, áthat, megalapozza a gyerekek erkölcsi, értelmi, érzelmi fejlődését. Fejleszti a nyelvi és kommunikációs képességeket. Az irodalom művészi-esztétikai hatásait már kisgyermekkortól érdemes alkalmaznod, mert komplexitása révén nemcsak élményt nyújt, elmaradhatatlan része a lelki- és a személyiségfejlődésnek.

A gyermekversek formálják a gyermek érzelmeit: segítenek azokat elmélyíteni és/vagy új érzelmeket kialakítani. Alapját képezik az érzelmi intelligencia fejlesztésének is.

A gyermekvers örömforrás

Amikor mondókát mondogattok, verseltek, akkor hatalmas belső energiákat mozgattok meg: felszínre kerül a derű, az  esztétika, a társas élmény, a nyelv, a gondolat -, amelyek értéket képviselnek.  Ezek az alkotások biztosítják a kicsik érdeklődésének fenntartását a környezetük, az emberek s önmaguk iránt; segítik abban, hogy a felnőtté válás során olvasó-, kulturális értékeket élvező, értékelő, színház- és múzeumlátogató, emberré váljanak.

A vers a gyermek anyanyelvévé válik, hiszen a segítségükkel kapcsolódik az őt körülvevő világba, az életről szóló tudást általuk szerzi meg. A közös verselés erősíti és mélyíti a szülő-gyerek kapcsolatot.

A gyermekversek, mondókák segítenek a szeretettel teljes testi kapcsolat kialakításában is, hiszen az altató versek hallgatásával a csecsemő vagy a kisgyermek a tökéletes meghittség érzetét éli meg. A monoton ritmusos mondókák, versikék nyugtatnak, ellazulást, relaxációt idéznek elő. A cselekedtető versek segítenek az együttműködésben,  kapcsolatteremtésben, amiből egyenesen következik a közös játék, amely örömet okoz.

Fontos, hogy a versek jelenléte az egész gyermekkort jellemezze. A versek ismereteket is közvetítenek: ünnepekről, érzelmekről, időjárásról, növényekről, állatokról, és sok másról. A szójátékok és ritmusok fejlesztik a gyermek passzív és aktív beszédét, segítik a gyerekeket, abban, hogy eligazodjon a világban.

Gyermekversek – ajándékba? Igen. Feltétlenül!