Nyaralás gyerekkel: útmutató anyukáknak és apukáknak

nyaralás tippek apáknak anyáknak

A nyaralás egy családnak rengeteg boldog percet jelent, így egyáltalán nem csoda, hogy alig várják a szülők és a gyerekek is, hogy végre eljöjjön a nap, amikor útnak kell indulni. Mindenki elfárad az év során, rengeteg energiát kell beletenni az oviba, az iskolába és a munkába is. Rendkívül felszabadító érzés, ha van előttünk egy cél, amiről pontosan tudjuk, hogy ott rengeteg élménnyel gazdagodunk majd, amit jó lesz visszaidézni később és a családi köteléket is még erősebbé tudjuk majd tenni általa.

A gyerekek természetesen épp olyan, ha nem még nagyobb izgalommal várják az új kalandokat és az új helyek felfedezését. Cikkünkben azt szeretnénk megmutatni, hogy mitől lehet élvezetesebb egy nyaralás, milyen tárgyi (pl. napszemüveg, napkalap, strandsátor) és egyéb praktikus dolgokkal tudjuk felvértezni magunkat, hogy igazán jó legyen.

Egy nyaralás komoly logisztika!

Bizony, menedzselni egy hét nyaralást és arra megfelelően előkészülni egyáltalán nem könnyű feladat és olykor stresszes is lehet – akkor pedig pláne, ha két gyerekkel indulunk útnak. A felkészülés már utazás előtt elkezdődik és nagyon sok mindenre kell gondolnunk ahhoz, hogy minden zökkenőmentes legyen. Lássuk pontokba szedve a legnagyobb kérdéseket, ami ilyenkor felmerül egy szülőben!

 1. A megfelelő úti cél kiválasztása

Amikor már van gyerek is a családban, akkor az ő szempontjukat is figyelembe kell venni. Hiába vannak meg a saját bakancslistás helyeink, egyszerűen nézni kell a távolságot, a desztináció látványosságait és azokat a lehetőségeket, melyeken a család minden tagja élvezettel fog részt venni fakultatív program keretében. Nem mindegy, hogy városnéző és sokat sétálós, vagy tengerparton pihenős célt tűzünk ki magunk elé. Az is lehet, hogy 1 hét Balaton a cél, ám egy belföldi út során is ugyanazokat a dolgokat kell magunkkal vinni és valójában közel ugyanannyi szervezkedést igényel. A legfontosabb tanácsunk: válasszunk olyan helyet, amit a család mindegyik tagja élvezni fog! Egy utazás alkalmazkodással jár, amit mindenkinek gyakorolni kell.

 1. A szállás kiválasztása

Nagyon fontos, hiszen ez lesz a bázis és a kiindulópont. Nagyban megkönnyítheti a napokat, ha családbarát apartmant vagy hotelt választunk. Ezeken a helyeken játszószobák, játszóterek, medencék és akár animátorok is gondoskodnak arról, hogy a gyerekek jól érezzék magukat.

 1. A bepakolás a nagy útra

A lista nagyon hosszúra tud nyúlni ilyenkor, így érdemes már hetekkel, vagy akár hónapokkal előre is gondolkodni és időben elkezdeni összeírni. A pakolással is legyünk figyelmesek és kezdjük el gyűjtögetni pár héttel az út előtt azokat a dolgokat, melyekre biztosan szükségünk lesz. Nagyon sok minden kell a gyerekeknek is, ráadásul még ott vagyunk mi magunk is, sokszor egy felnőttnek sem egyszerű a saját dolgait összerakni. Mindenféle eshetőségre gondolni kell (sérülés, betegség, eső, kánikula, alváshoz szükséges dolgok, tisztálkodási szerek, stb.) így ezt soha ne odázzuk el, ha gyerekekkel megyünk!

gyerekek strandon

Kép forrása: Unsplash

 1. A hosszú út

Legyen szó autós vagy repülős útról, ha órákon át tart, míg eljutunk a nyaralás helyszínére akkor bizony fel fog merülni a kérdés, hogy hogy fogjuk bírni? A gyerekek szórakoztatása és kényelme elsődleges szempont, nekik kell enni-inni és szórakoztatóvá varázsolnunk az utazást. Készüljünk fel jó játékokkal (kiválóak erre a matricás albumok, a könyvek, a mágneses játékok) és iktassunk be kellő mennyiségű pihenést, ha autóval vagyunk! Ha repülővel, akkor pedig ne csak egyhelyben üljünk végig, hanem sétáltassuk meg egy kicsit őket a folyosón.

 1. Tartsuk a napi rutint kint is!

No persze nem szeretnénk szigorúak lenni, hiszen egy nyaralás a kikapcsolódásról és a lazulásról szól, ám ha pici baba, óvodáskorú kisgyerek van velünk, akkor nekik bizony kulcsfontosságú az, hogy ne boruljon nagyon a napi rutin. Az alvásidőket és az étkezések időpontjait tartsuk be, nekik az állandóság jelenti a biztonságot.

A nyaralás megszervezése járhat ugyan időnként stresszel, de minden perce megéri! Azért csináljuk, hogy a gyermekeink boldogok legyenek és hogy más, izgalmas környezetben erősítsük a családi köteléket. Nem stresszelni megyünk oda, nem azért fizetünk be rá, hogy teherként éljük meg: soha ne felejtsük el, hogy a családunk miatt csináljuk és ha kell, emlékeztessük magunkat arra, hogy márpedig azért is elengedek mindent és jól érzem magamat!

Mit vigyünk magunkkal mindenképpen?

Egyéni preferencia kérdése természetesen, ám vannak olyan általános érvényű dolgok, melyek javasoltak minden szülő bőröndjébe. Ha ezek megvannak, akkor nagy baj már nem lehet és elég alaposan felkészültünk minden eshetőségre! Lássuk őket:

 • gyógyszeres táska: sérülések és betegségek ellátására

 • strandsátor: hatalmas segítség lesz a parton

 • napszemüveg: egy jó minőségű gyerek napszemüveg elengedhetetlen nyáron az UV-védelem miatt

 • napkalap: a fejfedő már csecsemő kortól kötelező, védjük őket!

 • naptej: szintén alap kellék, e nélkül ki se engedjük őket az utcára!

 • dokumentumok és pénzügyek: mindenki igazolványa és irata legyen nálunk, illetve gondoskodjunk a bankkártyákról és a készpénzről is

 • ruházat és lábbelik: ne csak nyári dolgokat pakoljunk, gondoljunk a szakadó esőre vagy a lehetséges rossz időre is!

 • higiéniai termékek: erről is érdemes már hetekkel előbb listát írni, mert bizony hosszúra nyúlhat a gyerekek miatt. Ide jönnek a pelenkák, törlőkendők, a sok törölköző vagy épp a mindennapos esti fürdés összes fontos kelléke

 • alvás kellékei: lehet, hogy kell vinnünk utazóágyat is – ha nem, akkor is legyen nálunk a kedvenc alvós játék vagy takaró, mert biztonságot nyújt a gyerekeknek

 • szórakozás és játékok: ezeket a legnehezebb kigondolni, mert ebből kell bőven, ám ha túlzásba esünk, akkor rengeteg helyet foglal – viszont az biztos, hogy szükség lesz rájuk!

 • utazási eszközök: babakocsi vagy hordozó, autósülés, nagy méretű pelenkázótáska

A lista természetesen egyénileg bővíthető és minden család saját igényétől, továbbá a nyaralás helyszínétől is függ. A fentebb felsorolt dolgok viszont olyan alapvető kellékek, amik egészen biztosan nem maradhatnak ki egy nyaralásból és mindenképpen gondoljunk rájuk a bepakolás során! Egy út leszervezése édes teher, de gondoljunk a boldog kacajokra, az önfeledt szaladgálásokra és a felhőtlen érzésre, hogy végre kiszakadtunk a hétköznapokból és eljött az az 1 hét, amire talán már hosszú hónapok óta vártunk!

Kiemelt kép forrása: Unsplash