Ízületvédelem apák számára (x)

izületvédelem apáknak

Az ízületi szalag természetes regenerációs képességgel rendelkezik, még akkor is, ha nagyobb stressznek van kitéve. De elegendő csak erre hagyatkozni? Vagy több érdeklődést kell fordítani az ízületvédelemre, különösen, ha rendszeresen sportolsz?

Sportolásnál nagyobb valószínűséggel lépnek fel problémák a megerőltetett izmokkal, akár futsz, röplabdázol, kézilabdázol vagy teniszezel. A sportolóknak gyakrabban vannak problémái a térd-, boka-, váll vagy könyökízületekkel.

Néhány hónapra kiesni az edzésből vagy a kondícióból nem éppen csábító történet. Különösen, ha a térd műtétre szorul. Ez azonban gyakran elkerülhetetlen helyzet. Még ha fel is keresel egy jó gyógytornászt, számolnod kell az erőd és talán a kiadásaid ideiglenes korlátozásával is.

Gondolj az ízületvédelemre

A következmények elsimításánál fontosabb az ízületek egészségének megőrzése. Mivel az ételekből nem tudunk annyi tápanyagot beszerezni, amennyire szükségünk van, az ízületek regenerálásában a táplálékkiegészítők segítenek. A megelőzéshez tartoznak a mozgásrendszer erősítésére szolgáló gyakorlatok is.

Nézzük meg azt az 5 anyagot, amelyek az ízületek megfelelő működéséhez rendkívül fontosak:

1. Kollagén. Ismert, mint bőrfeszesítő, ezért a bőr korai öregedését gátló készítményekhez adják hozzá. Azonban elengedhetetlen az ízületek számára is. Az életkorral ez a fehérje természetes módon lebomlik a bőrből. Kiegészítéshez megfelelő táplálékok a baromfi és a halak lehetnek.

2. Glükózamin-szulfát. Használatakor erősödnek porcaid, javul az ízületek mozgásképessége. A glükózamin megközelítőleges adagja napi 1500 mg tablettákban. A pontos adagolást azonban mindig konzultáld szakemberrel.

glüközamin szulfát

3. Javasoljuk kondroitinnel együtt szedni – egy további anyaggal, amely hozzájárul a porc regenerálódásához azzal, hogy megköti benne a vizet. Az adagot oszd fel két részre, együtt 1000 mg-ot fogyassz naponta.

4.MSM (metil-szulfonil-metán) – eltávolítja a fájdalmat és növeli az energiát. Erős gyulladásgátló hatással rendelkezik.

msm tabletta

5. Hialuronsav. Nem csak a bőrt tartja egészségesen, hanem az ízületek körüli és a szem körüli izmokat is. Ha szereted a tofut vagy szójatejet, akkor nyugodtan fogyaszd őket, mert pontosan hialuronsavat tartalmaznak. Ezt ugyancsak megtalálod a vörösborban és a gyökérzöldségekben is.

6. Végső tippként nézz néhány videót, amely térderősítő gyakorlatot mutat be. Ne feledkezz meg róluk, hogy focizásnál vagy a félmaraton futóversenyen se állítson le a fájdalom.