„Úristen, házasodik a gyerek!” avagy hogyan válassz öltönyt fiad esküvőjére?

esküvői pár

Miért érdemes NAGYON kiöltözni a fiad esküvőjére, és nem csak felkapni egyet az öltönyök közül? Hogyan válaszd ki a megfelelő darabot? Milyen fazon és szín illik az örömapai szerephez? Milyen teendőkre számíthatsz? Ne pánikolj, segítünk neked is felkészülni a Nagy Napra!

Biztosan benned is megállt egy percre az ütő, amikor kiderült, hogy az a kis pufók baba, aki nemrég még fakarddal játszott a nappaliban, véget nem érően kergetőzött, lehorzsolt könyökkel mászott fára, most életre szóló szövetségre lép egy másik emberrel. Sőt, nem kizárt, hogy nemsokára ő maga is olyan kis srácokat hoz majd létre, akik fakarddal játszanak a nappaliban, kergetőznek és lehorzsolt könyökkel másznak fára… Ezt az alkalmat érdemes nagyon megtisztelni, nem illik csak felkapni egy megszokott darabot az öltönyök közül.

Mi a szerepe az örömapának az esküvőn?

Ezt az ifjú pár határozza meg. Az örömapai szerep lehet egészen könnyű, lehet, hogy egyszerűen lelki támogatásra van szükség. De lehet egészen összetett, komoly feladatkör is, aminek része egy halom teendő. Vegyük sorra, milyen tételekre érdemes még rákérdezni, és adott esetben rákészülni.

1.Van-e vőlegény- és menyasszonykikérés?

Ez az a magyar szokás, , amikor a lakodalmas vagy örömszülői háztól „kikéri” a család a házasulandókat. Jellemzően vidéken él még, a fővárosban kevésbé népszerű. A vőlegényt kérheti valamely női rokon, vagy egyenesen a vőfély, míg a menyasszonyért a vőlegényhez tartozó násznép együtt érkezik. Ha a vőlegényt is kikérik, akkor már ott szerepet kaphat az örömapa, hiszen „elbúcsúztatják” a fiút, de a menyasszony kikérésénél is lehet, hogy ki kell állnia a fiáért.

2. Lesz kísérés?

Jellemzően a vőlegényt az édesanyja, a menyasszonyt az édesapja kíséri a szertartásra, de az sem ritka, hogy mindkét szülő végigsétál a gyermekével. Gyakori, hogy az idős nőrokonokat vagy a tanúkat (is) az örömapa kíséri a helyére, sőt, nagyon gyakran szólítják meg őt a szertartásvezetők vagy a pap is. Nem csak a fiatalok, hanem a családok is egyesülnek egy házasság során, az örömapa menyet, „új lányt” kap a családba.

3. Kell-e beszédet mondani?

A válasz hagyományosan igen. Leggyakrabban az örömapák feladata, hogy a vendégsereget köszöntsék, és általában övék az első tószt is. Ez a szokás keveredik a násznagy vagy a vőfély és a tanúk szerepeivel, így, ha nem vagy nagy szónok, megpróbálhatod „lepasszolni” ezt a feladatot, vagy olyan idézet, útravaló vers felolvasásával kiváltani, ami megfelelően illik az adott családhoz és az ifjú párhoz. Arra számíts, hogy ha beszédet mondasz, akkor a lagzi ezen pontján MINDEN szem rád fog szegeződni, és elindulnak a fényképezőgépek, kamerák is.

A feladatokhoz hozzá kell öltözni! De hogyan?

Az örömapának olyan szerep jut, ami kiemeli őt, de alapvetően mint támogató vesz részt a fia esküvőjén, nem főszereplő. Fontos, hogy jól érezd magad a ruhádban, ne feszengj, kényelmes legyen az öltözéked és a lábbelid is. Ugyanakkor fontos az is, hogy a fotókon jól mutass, és megadd a módját az esküvő emelkedett hangulatának. Ha „csak” annyi a feladatod, hogy kísérj, táncolj és jól érezd magad a lagziban, akkor nem muszáj, hogy a ruházat kiemelt legyen: válassz visszafogott színeket, amit megszoktál, és amiben jól érzed magad. Ha azonban több szerepet is szán neked az ifjú pár, akkor annak a ruhában is meg kell jelennie.

Adunk pár tippet arra, hogy a férfi öltönyön hogy jelenhet meg a kiemelt örömapai szerepkör:

  • Legyen az öltönyön egy részlet, egy szín, minta, mandzsettagomb, virágdísz, ami harmonizál az esküvő alapszíneivel vagy a tanúk ruhájával.

  • Tisztelegj a menyasszonyi csokor előtt – válassz olyan virágdíszt az öltönyre, ami a menyasszonyi csokor egy részletére utal.

  • Öltözz össze pároddal! Igazán harmonikus lesz a megjelenésetek, ha valamiben illik a ruhád a párodéhoz, sőt, akár mind a négy örömszülő is összeöltözhet.

Se nem pingvin, se nem pincér

Az esküvői öltönyök és az örömszülői öltönyök színében manapság nincsenek megkötések, de érdemes odafigyelni arra, hogy elegáns, visszafogott, úri megjelenéssel tiszteld meg a nagy eseményt, túlzások nélkül. Nem kell túlragyogni sem a vőlegényt, sem a menyasszonyt, ez az ő napjuk! A túlzásokat hagyjátok meg a fiataloknak. Az örömszülőknek mindenből egy fokkal kevesebbet, egy hajszálnyival szolidabbat kell választania, akkor is, ha a stílusuk alapvetően extravagáns a hétköznapokban, vagy egyéb rendezvényeken.

Szezon és fazon

Természetesen a színek mellett a másik fontos dolog, amit figyelembe kell venni, az az évszak és az időjárás. Nyári, kánikulában tartott esküvőkre el lehet engedni a vastag, merev anyagokat, és jöhetnek a lenge, könnyebb öltönyök. Ha az esküvő téli vagy őszi, és hidegebb időre is lehet számítani, akkor praktikusak és elegánsak a formálisabb ruházatok, a keményített gallérok és nehéz textilek.

Egy férfiöltönynek is lehet a szokásostól eltérő a fazonja, és örömapaként is játszhatsz a formákkal, anyagokkal. Ugyanakkor ez nem alkalmas idő arra, hogy teljesen új dolgokkal kísérletezz. Ha például a mindennapokban nem viselsz szűkített, karcsúsított darabokat, de most ezt szeretnéd bevetni, épp úgy feszengeni fog az új öltönyben, mint egy kényelmetlen cipőben. Ha a megszokottól eltérőre vágysz, épp csak egy kicsit újíts a megjelenéseden!

Érdemes apró, elegáns elemekkel trendivé tenni a megjelenést, nem az egész ruházatot ékesíteni fel valami nagyszabású szabászati bravúrral. Ha az öltöny jól szabott, tökéletesen van mosva és vasalva, az kelti a legelegánsabb hatást, nem pedig az, ha valami különleges anyag vagy minta csavarodik benne egy egészen érdekes szabásvonallal.

Az örömapa legfontosabb kiegészítője…

…egy jó minőségű, tiszta textilzsebkendő. Egy esküvőn előbb-utóbb valaki könnyekre fog fakadni, és ez nagy eséllyel az örömanya lesz, akinek a ruhájában nem biztos, hogy van megfelelő zseb a zsebkendő tárolására. De az sem kizárt, hogy újdonsült menyedet kell kisegíteni, vagy éppen a fiadat, annyira meghatódnak a ténytől, hogy megtalálták életük párját. Mutasd meg, hogy rád mindig számíthatnak, te vagy a családban a stabil, megbízható pont, aki ilyen helyzetben is megoldja a problémát!

Az örömapa öltönyének sok mindent kell tükröznie, miközben viselője a nap során számos feladatra, hosszú ébrenlétre és sok-sok fotóra is számíthat. Az örömapa egyszerre kell hogy apa legyen, és hátteret nyújtson a fia számára, és emellett önmagában is nagyon fessnek kell lennie. Reméljük, cikkünk segített pár támponttal!